Myndigheter använder Amerikanska analysverktyg

Ekot rapporterade igår (den 25 februari 2021) om att flera svenska myndigheter använder Google Analytics på sina hemsidor.
I och med att Google är ett Amerikanskt företag förs i samband med besök på myndigheternas hemsidor information om besöket över till USA, där Amerikanska underrättelsetjänster har rätt att ta del av uppgifterna utan att informera om det.

För att få föra över personuppgifter till USA behövs idag antingen ett samtycke eller ett avtal med privatpersonen. Samtycket måste vara “informerat” och “uttryck för en tydlig önskan”, varför vi på GDPRbuddy inte riktigt tror på samtycke som lösning vid tredjelandsöverföringar. Vi har i alla fall aldrig träffat på någon som vill att NSA ska få veta när man går till tandläkaren. Vår uppfattning är att det säger sig självt att man inte tecknar avtal med regeringen bara för att man besöker deras webplats.

Konsekvensen idag är: Amerikanska analystjänster, som Google Analytics, på hemsidor – inte tillåtet.

Att Google anonymiserar uppgifterna kan vara förmildrande, men de måste fortfarande få in dem för att kunna anonymisera. Anonymiseringen sker helt enkelt efter att datan blivit överförd, varför åtgärden inte är tillräcklig.

Här kan ni lyssa på och läsa Ekots rapportage.